Locuinte de serviciu, de protocol –implicatii fiscale

Amortizarea

CF, art.24, alin (4), lit. g) prevede ca nu reprezinta active amortizabile casele de odihna proprii, locuintele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croaziera, altele decât cele utilizate în scopul realizarii veniturilor.

CF, art.24, alin (11), lit. g) prevede ca pentru locuintele de serviciu, amortizarea este deductibila fiscal pâna la nivelul corespunzator suprafetei construite prevazute de legea locuintei (Legea locuintei  este Legea nr. 114/1996).

Avantaj in natura

CF, art.55 pct (4) lit. c) prevede ca nu este inclusa în veniturile salariale şi nu este impozabila, în întelesul impozitului pe venit contravaloarea folosintei locuintei de serviciu sau a locuintei din incinta unitatii, potrivit repartitiei de serviciu, numirii conform legii sau specificitatii activitatii prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensarea chiriei pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica şi siguranta nationala, precum şi compensarea diferentei de chirie, suportata de persoana fizica, conform legilor speciale.

Normele prevad la pct 83 ca prin locuinte acordate ca urmare a specificitatii activitatii se întelege acele locuinte asigurate angajatilor când activitatea se desfaşoara în locuri ermane, precum statiile meteo, statiile pentru controlul mişcarilor seismice, sau în conditiile în care este solicitata prezenta ermanent pentru supravegherea unor instalatii, utilaje şi altele asemenea.

Deductibilitatea cheltuielilor

CF, art 21.pct. 3 lit. l) prevede ca au deductibilitate limitata cheltuielile pentru functionarea, întretinerea şi repararea locuintelor de serviciu situate în localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, deductibile în limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%;

Punctul 36 din Norme prevede ca  in cazul locuintei de serviciu date în folosinta unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru functionarea, întretinerea şi repararea acesteia sunt deductibile în limita corespunzatoare raportului dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, majorata cu 10%, şi totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.

Potrivit legii locuintei, locuinta de serviciu este locuinta destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale. Contractul de inchiriere trebuie sa fie astfel o anexa la contractul individual de munca.

S-ar putea sa te intereseze si :

Amortizarea fiscala la autoturisme – 3 lucruri de stiut 

Articole similare

Comentariul tau aici